Geschiedenis

De geschiedenis van E.B.C.G.

 

De Eerste Basketball Club Geldrop werd in september 1972 opgericht op een zolderkamer aan de Biezenstraat in Geldrop. De vijf oprichters: Jan Cremers, Hans van Grieken, Jos van Iperen, Pierre Jansen en Gerdi Jochems zochten een nieuwe vrijetijdsbesteding. Basketball als nieuwe sport in opkomst trok de vijf en met behulp van de N.B.B. (Nederlandse Basketball Bond) werd de club opgericht. Hiervoor was in ieder geval een senioren- en een jeugdteam nodig, deze werden geworven in de gemeente. Naast de genoemde bestuursleden meldde zich Joost van Beek als eerste lid. 

Eind november 1972 startte de eerste trainingen in een gymzaal aan de parallelweg onder leiding van Frans van Grieken. Vanaf het seizoen '73-'74 werd volledig meegedaan met de competitie. Hiervoor werd verhuisd naar de sporthal in Zesgehughten omdat deze voldeed aan het wedstrijdregelement. Hier begon ook de groei van de vereniging, er kwamen meerdere teams die ook competitie gingen spelen. 

 

(lees verder onder de foto's) 

Dames EBCG 01EBCG Dames 02

EBCG Heren 01     EBCG Heren 02

 

Al vrij snel had E.B.C.G. zowel een dames als een heren team en in die periode ontstonden er ook steeds meer basketballverenigingen. In Geldrop ontstond een hecht vereniging waar twee keer getraind werd (op zondagmiddag was er een vrije training waar training werd gegeven door ervaren basketballers. 

 

De volgende stap ging richting sporthal "de Coevering", die net gebouwd was. Daar was ruimte om verder te groeien omdat de zaal ruimte bood aan maarliefst twee basketballvelden waardoor de capaciteit verdubbeld werd. Toen werd de trent al zichtbaar dat E.B.C.G. een grote aanwas heeft van jeugdleden en in wat mindere mate van de senioren. In het zaaltje aan de Diepe Vaart begonnen een aantal fanatiekelingen met het geven van echte trainingen en later gingen een aantal trainers cursussen volgen waardoor ook het technisch en tactisch niveau van de vereniging steeg. Het ledenaantal was op het hoogtepunt 130 tot 140 leden en schommelt al lange tijd rond de 110 en 120 leden. 

 

Rond het vijfentwintigjarig jubileum werd ook een recreantenteam opgericht waar de fanatieke veteranen zo lang mogelijk kunnen blijven ballen. 

 

E.B.C.G. kent een rijke historie aan activiteiten. Het vijfde kwart was in het verleden "nog belangrijker" en Hoog en Droog heeft daar altijd een belangrijke rol in gespeeld. Maar er werden ook een dropping, vossejacht, rock & roll-feesten of dansavonden georganiseerd. En zelfs een culturele avond waarbij ieder team een bijdrage moest leveren in vormen als zingen of toneelspelen, voor de jeugd sjoel en koekhappen. 

Er werden vele basketballkampen georganiseerd en bezocht en er was jarenlang een actieve jumelage verbinding met St. Cyr L'Ecole in Frankrijk. Eén van de grootste evenementen die ooit door E.B.C.G. werd georganiseerd was een wedstrijd van profclubs Den Bosch en Köln (beide teams destijds landskampioen), een behoorlijke onderneming maar uiteindelijk een groot succes waarmee E.B.C.G. positief in de picture stond.  

 

 

E.B.C.G. is al jaren een stabiele vereniging en brengt jaarlijks wel één of meerdere kampioensteams voort. De verschillende jeugdteams presteren regelmatig goed. In 2003 werden zowel Heren1 als Heren2 kampioen. In 2016 werd Heren2 kampioen in de vierde klasse.

 

 

 

 

E.B.C.G. heeft tot nu toe één erelid, de heer Jos van Iperen

en vier leden van verdienste:

  • de heer Joost van Beek,
  • de heer Hans Dankers,
  • de heer Fred de Jonge,
  • de heer Pieter-jan Beks.

 

 

 

In 2022 werd HS1 kampioen. Dit team speelt mee in de tweede klasse van Afdeling Zuid.
Ook werd in het najaar van 2022 het 50-jarig jubileum van E.B.C.G. gevierd.

 

 

Later meer over de geschiedenis van E.B.C.G.

Heb jij nog input mail dan even naar secretaris@ebcg.nl

 

Vragen?

Heb je vragen of wil je in contact met ons komen? Vul dan het contactformulier in.

 

Ook basketballen?

Lijkt het je ook leuk om te basketballen? Je bent van harte welkom om een keer mee te trainen! Wij trainen bij EBCG op woensdag, donderdag of vrijdag. Meldt je aan bij de ledenadministratie via het contactformulier, om te kijken met welk team je een paar keer mee kan trainen.